The Fox and the Stork in Macedonian ( Лисицата и Штркот )

Aesop

Reading Level: 2-3Book Description

This is a free children's ebook in Macedonian containing the the story of the fox and the stork taken from Aesop fables. The story in Macedonian is as follows: Си беше една Лисица која секогаш му се смееше на Штркот и викаше дека изгледа многу чудно со неговиот долг клун. Еден ден Лисицата сакаше да се мајтапи со Штркот и направи план да го покани на гости. “Те молам дојди на гости кај мене дома и ќе вечераме заедно" му реше Лисицата на Штркот. Штркот беше многу среќен со поканата, очекуваше дека убаво ќе се најаде и не помисли дека Лисицата има некој лош план против него. Лисицата за вечера направи супа, ама наместо да ја стави во длабоки тањири, таа намерно ја послужи супата во многу плитки тањири. Лисицата добро знаеше дека Штркот со неговиот долг и тенок клун неможе да земе ниту една капка од супата во плиткиот тањир. И така, додека Лисицата уживаше во вечерата, Штркот си остана гладен. Штркот беше многу разочаран од трикот на Лисицата. Тој реши да ѝ врати за навредата, ама наместо одма на почне да се расправа со неа, Штркот си остана смирен. После неколку дена тој ја покани Лисицата на вечера кај него дома. Лисицата ја прифати поканата и очекуваше дека убаво ќе се најаде. Штркот за вечера направи многу вкусни риби. Но наместо да ги стави во обични тањири, тој ги послужи рибите во многу високи и тесни садови. Штркот, со неговиот долг и тесен клун лесно можеше да ги зема и да ги јаде рибите, ама Лисицата со нејзината муцка неможеше да стигне до јадењето. Така Лисицата си остана гладна. Можеше само да ги гледа вкусните риби и само да го лиже садот.Log in to write your own reviewREVIEWS

No book reviews as yet.


Log in to write your commentsCOMMENTS

No comments as yet.


Log in to write your story

STORIES

No stories as yet.


Log in to submit your imageDRAWINGS AND IMAGES

These are the images or drawings related to the book sent by our users. If you would like to submit drawings and images, use the form above.


No images or books as yet.


No sheets as yet.