МОМОТАРО Или Детенцето од праската

Japanese Folk tale (Јапонска народна приказна)

Reading Level: 2-3Book Description

Momotarō (桃 太郎, "Праска момче") е популарен херој на јапонскиот фолклор. Неговото име се преведува како Peach Tarō, и често се преведува како Peach Boy. Momotarō е наслов на разни книги, филмови и други дела кои ја прикажуваат приказната за овој херој. Приказната е следна: Момотара е роден од огромна праска, која една стара, бездетна жена ја пронашла како плови по река, а таму перела облека. Womanената и нејзиниот сопруг го откриле детето кога се обиделе да ја отворат праската за да ја јадат. Детето објасни дека му било дарено од Боговите да биде нивен син. Парот го именуваше Момотара, од мама (праска) и тарш (најстариот син во семејството). Кога созреал во адолесценцијата, Момотари ги оставил своите родители да се борат против група Они (демони или огреси) кои мараодирале над нивната земја, барајќи ги на далечниот остров каде што живееле (место наречено Онигашима или „Демонски остров“). На пат, Момотара се сретна и се спријатели со куче, мајмун и фазан што зборуваше, кои се согласија да му помогнат во потрагата во замена за дел од неговите оброци (киби данго или „кнедли од просо“). На островот, Момотари и неговите пријатели животни навлегле во тврдината на демоните и ја победиле групата демони за да се предадат. Момотара и неговите нови пријатели се вратиле дома со разграбеното богатство на демоните и шефот на демоните како заробеник.Log in to write your own reviewREVIEWS

No book reviews as yet.


Log in to write your commentsCOMMENTS

No comments as yet.


Log in to write your story

STORIES

No stories as yet.


Log in to submit your imageDRAWINGS AND IMAGES

These are the images or drawings related to the book sent by our users. If you would like to submit drawings and images, use the form above.


No images or books as yet.


No sheets as yet.